Чого чекати від грипу цього року?

Восени та зимою традиційно в Україні пануватиме якщо не епідемія, то принаймні, підвищена захворюваність на грип та ГРВІ. Щороку на наших співвітчизників “нападають” різні штами вірусу. Чого ж чекати цього року?

За прогнозами ВООЗ, в епідемічному сезоні 2015-2016 року на території північної півкулі світу (тобто, і в Україні), будуть циркулювати три штами вірусів грипу, пише “Телеграф”. А саме:

– Вірус подібний A / California / 7/2009 (H1N1) pdm09;

– Вірус подібний A / Швейцарія / 9715293/2013 (H3N2);

– Вірус подібний В / Phuket / 3 073/2 013.

У порівнянні з минулорічним епідсезоном, склад вірусів грипу дещо оновився. У зв’язку з цим Державна СЕС України прогнозує, що захворюваність в цьому сезоні перевищить минулорічну. За словами медиків, віруси грипу, які прийдуть в Україну в новому епідсезоні, не можна назвати особливо ​​небезпечними, однак болячки можуть “підкосити” близько 8 мільйонів осіб. “Свинячий” грип (H1N1) наробив багато шуму в 2009 році. Але з тих пір він з’являвся на території України кілька разів, і у наших співвітчизників виробився до нього імунітет. Нові для нас штами – швейцарський вірус типу А і вірус “Пхукет” групи В.

Втім, стерегтися слід не стільки самого вірусу, скільки ускладнень грипу, кажуть медики. Основні можливі ускладнення – трахеїт, бронхіт, гайморит, отит, запалення легенів, менінгіт, а також враження серця і нирок, різні неврити. Деякі з цих станів можуть стати причиною смерті.

За статистикою, від ускладнень грипу у світі щорічно помирає до 500 тисяч осіб, а в роки важких епідемій – до мільйону. Важливо докласти усіх можливих профілактичних заходів: регулярно мити руки, провітрювати приміщення, намагатися поменше бувати у місцях скупчення людей, вживати вітаміни.

У групу найвищого ризику попадають наступні категорії людей:

– зі зниженим імунітетом;
– з хронічними захворюваннями (у тому числі – ожиріння, гіпертонія);
– з важкими захворюваннями легень;
– діти від півроку до 15 років;
– медичні працівники;
– працівники дитячих установ.
– працівники організацій з великою скупченістю людей;
– особи, чия робота пов’язана з великою кількістю контактів з іншими людьми;
– вагітні жінки та жінки, які планують вагітність;
– вимушені переселенці, які відчувають побутові та психологічні труднощі.

Прокоментувати:

avatar
  Subscribe  
Повідомляти про